Sárgaság és további kórház

Elméletileg ha minden rendben, akkor a 4. vagy legkésőbb az 5. napon haza lehet menni a kórházból. Persze Ákosnak rossz lett a bilirubinszintje és látványosan besárgult. Így természetesen nem mehettünk haza. Az 5. naptól minden reggel és minden este vettek tőle vért, én pedig mindig rettegtem, hogy nem lesznek jók az eredmények. 

Zaklatott idegállapotom továbbra is kitartott, mert nem minden csecsemős tud vért venni és amikor 2-3 alkalommal szúrják a kis ujjait vagy jönnek vissza és szúrják a sarkát, sokszor úgy éreztem, hogy lefejelem egyiket - másikat. 

Akkor a tudományos magyarázat a sárgaságról : 

Az újszülött kori illetve az elhúzódó sárgaság gyakori probléma újszülött,- és fiatal csecsemőkorban. Először nézzük mi áll leggyakrabban a háttérben.
Az újszülöttek kb. 70 %-ánál a születés utáni harmadik vagy negyedik napon - normálisan is - sárgaság lép fel. Ez az úgynevezett élettani sárgaság azért keletkezik, mert az egészséges újszülött sok vörösvértesttel jön világra. Az újszülöttek vörösvértestjének élettartama rövidebb, szétesésük után belőlük különböző enzimatikus lebontási folyamatok révén epefesték, - bilirubin - képződik.


Az újszülött éretlen mája viszont nem tudja ezt a viszonylag nagyobb mennyiségű bilrubint feldolgozni. Így a bilirubin a bőrben lerakódik, és a szemfehérjét is megfesti. A baba bőre ezért narancssárgás színű. Vérvétel, laboratóriumi vizsgálat segítségével pontosan megállapítható a bilirubinszint. Amennyiben magas értéket mérünk, vagy a gyermek aluszékony, szopási készsége rosszabb, táplálhatatlan kezelés szükséges. Ugyanis ebben az esetben egy "ördögi kör" alakulhat ki. Mivel a baba aluszékonysága miatt kevesebbet eszik, kevesebb folyadékhoz is jut, a bilirubin lebontási folyamatai tovább lassúbbodnak, a bilirubinszint tovább emelkedik, amely az előbb leírt folyamatokra kedvezőtlen hatással bír. A szoptatást ebben az esetben is forszíroznunk kell, próbáljuk a babát gyakrabban mellre tenni, ébresztgetni. Ha ez nem vezet eredményre akkor az újszülött cukrot, elektrolitokat is tartalmazó infúziót kap, illetve amennyiben szükséges kékfény kezelésben is részesítik. A kékfény kezelés segíti a bilirubin lebomlását és kiürülését a szervezetből. A fényterápia során az újszülött meztelenül fekszik az inkubátorban, egyszer a hasán, máskor a hátán. Szemüket letakarják így óvják azokat az erős fénytől. Az élettani sárgaság több hétig is elhúzódhat.


A mennyiben a sárgaság az élet első óráiban, első napokban jelentkezik annak leggyakrabban a gyermek és az anya közötti vércsoport összeférhetetlenség áll. A magzati vörösvértestek ellen ellenanyagok képződnek, és emiatt gyorsan szétesnek. Ebben az esetben a vörösvértestek gyors szétesése miatt a bilirubinszint nagyon gyorsan emelkedik, és magas szintet ér el. Súlyos fokú sárgaság esetén, igen magas bilrubin koncentráció esetén, a bilirubin idegrendszeri károsító hatása miatt vércserét kell végezni. Ilyenkor a néhány órás vagy néhány napos korban a köldökereken keresztül lecseréljük a baba vérét.


Sok esetben a szopós babák elhúzódó sárgasága hátterében az anyatej áll. Ugyanis az anyatejben normális körülmények között is lehet olyan összetevő, amely a máj bizonyos enzimét gátolva késlelteti az epefesték lebontását. Ebben az esetben a csecsemők jól fejlődnek, egészséges csecsemő benyomását keltik. Természetesen az anyatej okozta elhúzódó sárgaság diagnózisát, csak akkor mondhatjuk ki, ha egyéb elhúzódó sárgaságot okozó okokat kizártuk. Ha orvosi utasításra, néhány napra kihagyjuk az anyatejet - addig az újszülött tápszert kap - általában a sárgaság gyorsan megszűnik.



A fizikális vizsgálat mellett, a sárgaság fokának pontos megítélése céljából, bilirubinszint meghatározás, illetve kiegészítő laboratóriumi vizsgálatok szükségesek.


Ákos értékei magasak voltak, viszont nem mutatott tipikus tüneteket, vagyis nem volt kiugróan aluszékony, magától ébredt, próbált szopizni, bár nem sok tejem volt ( ami szerintem nem is csoda ). 
Kamillateát hoztak, hogy azt itassam vele, mert a bilirubin a vizelettel ürül. Eleinte még meg is itta, mert nem volt annyi tejcsi, de alapvetően soha nem rajongott érte. Próbáltam erőltetni a teát, de a józan eszem azt súgta, hogy az anyatej a legjobb a gyereknek. 

A 6. napon már 300 fölé ment az érték, ezért azt mondták, hogy kékfény alá kell tenni. Engem annyira megrázott ez a tény, hogy nem tudtam abbahagyni a sírást. A gyerekorvos vigasztalt, hogy van mobilkékfény és itt lesz velem a szobában az ágy mellett és szoptatásra kivehetem és hogy ez nem fáj neki, mert olyan mint a szolárium, én csak sírtam és sírtam, közben meg elnézést kértem a hormonok miatt. 
Amikor megláttam a mobilkékfényt, akkor meg nevetőgörcsöt kaptam, hogy ezért sírtam én annyira !!!

Nem is azért voltam az idegkimerülés határán, hogy miért pont velünk van ez, meg hasonló szarságok, hanem azért, mert ott van egy icipici kisember, aki teljes mértékben tőled függ és először nem tudok neki enni adni, utána engedem, hogy szurkálják össze - vissza, aztán meztelenül, csak egy pelusban beszíjazom egy furcsa kékfény alá, annyira de annyira, de annyira sajnáltam és annyira szerettem volna neki segíteni és legalább megkönnyíteni a nehézségeket. 

Végül a 7. nap kora délutánjáig volt a kékfény alatt, akkor kivették és azt mondták, hogyha jó lesz az esti eredmény, akkor másnap hazamehetünk. 

Persze a baba súlyának és az evett mennyiségeknek a dokumentálása totál humbug és nem is értem minek csinálják / csináltatják az anyukákkal, ha utána meghamisítják az adatokat. 

A 7. nap estére jobb lett az eredmény, vagyis csökkent az érték, előirányozták, hogyha a reggeli vérvétel is jó lesz, akkor hazamehetünk.  
Este a dokumentációs füzetben már átjavították Ákos meztelen súlyát 3080 grammra ( 1 dekával többre, mint a születési súlya 3070 ), mert természetesen valamiféle súlygyarapodást prezentálni kell :-(:-( Közben pedig 2800 gramm volt valójában. Nevetséges az egész :-( és később ezekből az adatokból csinálnak statisztikákat !!!!!!

De nem igazán érdekelt, egyetlen dolog lebegett a szemem előtt, hogy másnap hazamehetünk !!!! Reggel pedig tovább csökkent az érték és dél körül már itthon voltunk. 1 héttel későbbre hívtak vissza vérvételes bilirubinszint ellenőrzésre. 
A sárgaság további alakulása pedig majd egy újabb poszt lesz, mert már elmúlt 7 hetes és még mindig Répa Rudi :-), valamint minden nővér és gyerekorvos ismer minket a kórházban :-)




3 megjegyzés:

Popi 2014. május 25. 21:37  

Tündérbogár

Katusanyus 2014. május 26. 15:20  

Hogy milyen édes pasis pofija van! :)))

Névtelen 2014. május 27. 14:00  

Érdekes egy kórházban szültél, ugyanis
1. a bilirubin 300 feletti értéke már nagyon súlyos, a legtöbb babát már 70-80-nál kékfény kezelés alá szokták vetni...
2. a bilirubin NEM VIZELETTEL, hanem széklettel ürül!
Ezért nem érti sok szakember, miért tömik az újszülötteket vízzel, amikor vagy anyatejet kéne nekik adni, vagy annak hiányában tápszert, hogy beinduljon az emésztés, székletet produkáljon, és így ürüljön a bilirubin...

http://www.dip.hu/?action=cikk&id=7805

Jó babázást nektek.

Megjegyzés küldése

Magamról

Saját fotó
Ha megvan a Cél, az Út is meglesz hozzá. Amint megértetted, hogy a kudarc mindössze egy kitérő, már a siker útján vagy.

Rendszeres olvasók

Összes oldalmegjelenítés

Üzemeltető: Blogger.