Második UH. 2013.09.03. 8w+4d

Nagyon vártam ezt a napot, hiszen iszonyú kiváncsi voltam, hogy mennyit nőtt, ott van-e még, halljuk-e a szívét, meg úgy általában, hogy minden rendben van-e. Ez volt az első vizit Sajátorvosunknál. Ő csinálta közel 3 évvel ezelőtt a lapar-hisztero műtétemet, illetve a hétköznapi dolgokkal is hozzá járok. Nagyon örült a hírnek, hogy sikerült végre teherbe esnem annyi próbálkozás és megpróbáltatás után, főleg, hogy spontán.

Nem sokat teketóriázott, fekhettem is fel. Először manuálisan megvizsgált, majd hasi UH-ot csinált. Én úgy tudtam, hogy ilyen kis terhességi korban még hüvelyi UH van, de ő hasit csinált. Ahogy rányomta a hasamra az UH fejet, rögtön megláttuk a petezsákot és a babát, aki határozottan nagyobbnak tűnt. Aztán bekacsolta a szívhangot és hallhattuk ismét, hogy hogy dobog a szíve :-):-):-) Nagyon megnyugtató érzés :-):-)

Ez van írva a papíromra :

BV : kisebb női ökölnyi gravid uterus, szabad környezetben
UH : uterusban 11 mm CRL hosszúságú élő embrió
DG.: Grav..s. 7-8.

Aztán a gyógyszereimet beszéltük meg :

L-Thyroxin - 1*100 mikrogramm ( 2 szem ) menjen tovább - endokrinológusnak csináltatnom kell TSH és T4 szint vérvételt

Meforál - 3*850 mg menjen tovább, támogatja  a 24. hétig, aztán majd a cukorterhelés függvényében döntünk a továbbiakról - ezzel el is dőlt, illetve megerősített abban, hogy nem fogom leépíteni a 14. héten.

Dopegyt - 3*3 ez egy kicsit sok, főleg már így az elején, de a vérnyomásomat karban kell tartani és én nagyon fosok, inkább beveszem ezt az adagot, hogy jól lent tartsa a vérnyomásomat, hiszen a második trimeszterben úgyis  vissza fog kúszni a normál tartományba és akkor már teljesen be lesz állva, tehát remélem simán a normál tartományban fog maradni.
Ennek ellenére a második trimeszter elején a 12. hét után mennem kell majd a Nefrológiára, amiről fogalmam sem volt, hogy eszik-e vagy isszák. De utánanéztem és a vesével foglalkoznak, de elsősorban belgyógyászok is, a doki a kiválasztását akarja ellenőrizni a vérnyomáscsökkentőnek, illetve itt írhatnak más gyógyszert is a Dopegyt valamilyen szintű kiváltására vagy csak bizonyos mennyiség helyettesítésére. Piroskánál olvastam ( piroskaesfarkas.blog.hu ), hogy ő is szedett mást is a Dopegyt mellett.
Terhesvitamin Femibion - de most fogyott el, így kipróbálom a Matruelle-t, sok helyen olvastam jót róla és van benne Omega3 is.

Ezen felül szedek még minden reggel 3 mg. folsavat és 2-3 naponta 1 szem 3000-es D-vitamint és C vitamint is.

Teendők :

Felhívni a védőnőt, aki kiállítja a kiskönyvet ( történelmi pillanat, Heni hivatalosan is kismama lesz :-).-) )
Ezzel egyidejűleg felhívni a terhesgondozót is időpontért, hogy regisztráljanak és  megkapjam az első nagylaborra a beutalókat. De ide csak kiskönyvvel lehet menni, így első a védőnő.

Aztán nagy levegőt vett és belekezdett a 12. heti genetikai vizsgálatokba, illetve ennek ecsetelésébe. Nem mondta ki nyíltan, de félnyíltan éreztette, hogy jó-jó a kombinált teszt, de ő mindenképpen az amniocentézist javasolja, illetve szeretné ha megcsináltatnánk az előzmények és nem utolsó sorban a korom miatt. Hiszen a kombinált teszt úgysem hozna jó eredményt és az csak statisztika.

Erre én rögtön mondtam a CVS-t és az Istenhegyit és láttam rajta, hogy teljes mértékben egyetért a döntésünkkel és támogatja. Azt mondta, hogy az még jobb és hamarabb is tudunk biztosat, nem kell olyan sokat várni az eredményre és Hajdú Krisztina profi.

Vele legközelebb akkor találkozunk, ha megvannak a laboreredmények, illetve kezünkben van a genetikai UH és a CVS eredménye.

Amikor hazértünk, akkor kezdtem el kattogni, hogy ilyen idős terhességi korban már nagyobbnak kellene lennie a babának. Est átküldött egy nagyon jó táblázatot, amiben benne vannak a CRL méretekhez tartozó terhességi hetek-napok. E szerint a táblázat szerint is a 11 mm mérethez 7w2-3d terhesség társul. Tehát továbbra is megvan az az 1 hét különbség, ami már az első UH-on is látszott. Igazából nem vagyok kétségbeesve, mert ha a viszonyszámokat nézzük és a növekedési ütemet, akkor minden perfect, csak 1 héttel kisebb.
Lehet később volt peteérés, vagy tovább bolyongott a petevezetőben, vagy sokáig kereste a helyét, hogy hová ágyazódjon be, bármi lehet.

Ez csak egy helyen kavarhat be, az pedig a CVS időpontja.  Már felhívtam őket és méret alapján ők is 1 héttel későbbre adtak időpontot, október 7. hétfőre. Akkor pedig már 13w3d leszek, tehát betöltött 13. hetes terhes. Védőnőhöz a héten csütörtökön megyek, a terhesgondozóba pedig pénteken. Ha a terhesgondozóban nem csinálnak UH-ot, akkor viszont azon agyalok, hogy a 12. terhességi héten én csináltatok egy UH-ot, úgy szeptember 26. csütörtök körül. Mert ha a baba összekapja magát és felzárkózik a tankönyvi méretekhez, akkor mehetnénk szeptember 30-án hétfőn, amikor 12w3d leszek. Ha pedig továbbra is fennáll az 1 hét különség, akkor meg maradhat október 7. 

6 megjegyzés:

Csigusz 2013. szeptember 10. 16:02  

Biztosan a peteeres volt kesobb, ami siman lehet. a megtermekenyitett petenek konkret idoben kell beagyazodnia kulonben agyo. Szoval a kesoi peteeres a logikus magyarazat, foleg lombik utani ciklus meg az egyeb fura dolgok miatt :-)

Pimpa 2013. szeptember 10. 16:18  

Mi is Hajdú doktornőnél voltunk,nagyon megvoltunk vele elégedve!

Audrey 2013. szeptember 10. 20:06  

Jaj de jó, h így zajlanak az események :) örülök nektek nagyon!

Rena 2013. szeptember 11. 8:13  

Heni nagyon örülök a jó híreknek. Mákszem Rozi szépen fejlődik! Neked pedig úgy olvasom lesz teendőd bőven :)

Estsanatlehi 2013. szeptember 11. 10:23  

A méretkülönbségen nem kell agyalni, spontán babánál nem tudni az ovuláció pontos időpontját, még ha a sok tapasztalatod miatt sejted is - arról nem is beszélve, hogy a beágyazódás is történhet később, még ha tuti is a peteérés napja. Az a lényeg, hogy egymáshoz képest a mérések rendben legyenek, jó ütemben fejlődjön, az első trimeszter után már úgyis az UH eredményekkel számolnak, legtöbb dokinál (vannak azért maradibbak) lényegtelen lesz a menzesz időpontja.
(Ami a CVS-t illeti, az Istenhegyin nekem a betöltött 11. héthez ragaszkodtak csak, tavaly 11w6d, idén 12w1d voltam.)

Popi 2013. szeptember 12. 7:17  

Nagyon örülök, hogy telik a naptárad a teendőkkel babailag :)

Megjegyzés küldése

Magamról

Saját fotó
Ha megvan a Cél, az Út is meglesz hozzá. Amint megértetted, hogy a kudarc mindössze egy kitérő, már a siker útján vagy.

Rendszeres olvasók

Összes oldalmegjelenítés

Üzemeltető: Blogger.